SpaceX și NASA au trimis în spațiu patru astronauți din patru țări diferite

de: Cojocaru Cristian
27 08. 2023

Patru astronauți din diferite națiuni și agenții spațiale precum SpaceX și NASA s-au îmbarcat într-o călătorie remarcabilă, declanșând o misiune intitulată Crew-7. Destinația lor: Stația Spațială Internațională (ISS), unde vor locui peste șase luni.

Acest echipaj multinațional s-a lansat la bordul capsulei SpaceX Crew Dragon Endurance, propulsat de o rachetă SpaceX Falcon 9 de la emblematicul Centru Spațial Kennedy din Florida. Echipajul divers al Crew-7 este format din Jasmin Moghbeli de la NASA, care deține rolul de comandant al misiunii; astronautul danez Andreas Mogensen, reprezentând Agenția Spațială Europeană (ESA); Satoshi Furukawa, membru al Agenției Japoneze de Explorare Aerospațială (JAXA); și cosmonautul rus Konstantin Borisov, afiliat la Roscosmos.

În urma unei lansări reușite, capsula Crew Dragon s-a separat de racheta Falcon 9, începând călătoria sa independentă pe orbită. Capsula a manevrat meticulos spre ISS, situată la aproximativ 400 de kilometri deasupra suprafeței Pământului. Comandantul Jasmin Moghbeli și-a transmis admirația pentru efortul de colaborare, declarând: „Călătoria în spațiu este dificilă, dar o faci să pară ușoară”. Ea a subliniat unitatea echipei și misiunea comună pe care o împărtășesc.

Sosirea anticipată a echipajului la ISS era programată duminică în jurul orei 8:39 ET. La andocare, membrii Crew-7 s-ar alătura celor șapte astronauți existenți de pe stația spațială. Sarcina lor inițială a implicat operațiuni de tranziție față de ocupanții anteriori, astronauții Crew-6, care locuiau pe ISS din martie. Această misiune este a opta din programul de colaborare cu echipajul comercial al NASA și SpaceX, care a început cu misiunea inaugurală cu echipaj a SpaceX în 2020.

Compoziția astronauților Crew-7 subliniază diversitatea sa internațională, reflectând un spirit de unitate și cooperare. Jasmin Moghbeli a subliniat acest lucru într-o conferință de presă înainte de lansare, subliniind steagurile naționale distincte care împodobesc peticele echipajului. Patch-ul misiunii, conceput în mod colectiv de echipaj, prezenta o reprezentare a unui dragon care se odihnește pe Pământ, simbolizând angajamentul lor de a beneficia planeta. Coada dragonului purta dungi roșii, albe și albastre, oglindind culorile celor patru țări reprezentate în misiune.

Astronauții NASA Shannon Walker, Victor Glover și Mike Hopkins și astronautul Soichi Noguchi de la Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială – care constituie echipajul misiunii Crew-1 a NASA – în interiorul navei spațiale Crew Dragon de la SpaceX. (Foto: NASA)

Astronauți lansați în spațiu de către SpaceX și NASA

În timpul șederii lor extinse la bordul ISS, estimată să dureze aproximativ 190 de zile, membrii echipajului-7 aveau să efectueze o serie de experimente. Acestea au inclus investigarea potențialei diseminări a bacteriilor și ciupercilor din misiunile spațiale conduse de oameni, analizarea tiparelor de somn în microgravitație și studierea formării biofilmului în apele uzate pentru metode îmbunătățite de reciclare a apei în spațiu.

Jasmin Moghbeli, comandantul misiunii, este o persoană remarcabilă, cu experiență în inginerie aerospațială, serviciu militar și misiuni de luptă. Selecția ei pentru corpul de astronauți al NASA în 2017 a culminat cu prima ei misiune spațială cu Crew-7, o aspirație pentru toată viața.

Participarea lui Konstantin Borisov ca și cosmonaut într-o navă spațială fabricată din SUA este semnificativă, marcând un nou capitol în colaborarea NASA-Roscosmos. Această colaborare, în ciuda tensiunilor terestre, subliniază natura pașnică și unificată a explorării spațiului.

Andreas Mogensen, pilotul misiunii Crew-7, își aduce experiența în inginerie aeronautică și o istorie a experienței în zborul spațial, după ce s-a îmbarcat anterior într-o misiune rusă Soyuz în 2015. Admirația sa pentru grandoarea și semnificația ISS a fost palpabilă.

Satoshi Furukawa, un alt călător spațial veteran printre Crew-7, a reflectat asupra unicității ISS ca laborator construit de umanitate de-a lungul deceniilor. Misiunea spațială anterioară a lui Furukawa și antecedentele medicale îl poziționează să contribuie în mod semnificativ la obiectivele științifice ale misiunii.

Pe măsură ce Crew-7 ajunge la ISS și își asumă responsabilități, anteriorii astronauți Crew-6 se pregătesc să se întoarcă pe Pământ. În viitorul apropiat, mai mulți astronauți, inclusiv Loral O’Hara de la NASA și cosmonauții ruși Oleg Kononenko și Nikolai Chub, urmează să se alăture echipajului ISS prin intermediul unei capsule rusești Soyuz MS-24.

Pe scurt, misiunea Crew-7 servește ca o dovadă a colaborării internaționale, arătând capacitatea indivizilor din diferite națiuni de a se reuni pentru un obiectiv comun. Pe măsură ce acești astronauți se aventurează în spațiu, contribuțiile lor la cercetarea științifică, progresul tehnologic și unitatea globală subliniază importanța prezenței umanității dincolo de granițele Pământului.